Now loading.
Please wait.

Ismerjék meg a Lambex Kft-t

Régi motoros a szakmában a Lambex Kft. ügyvezető igazgatója, Bárány Béla, aki közel három évtizeddel ezelőtt, 1993-ban kezdett el foglalkozni Meditech készülékekkel. Kezdetben a Medimpex kereskedőház munkatársaként találkozott az ABPM-02-essel. „A készülék elsőre megnyerte a tetszésünket, de én ragaszkodtam hozzá, hogy lássam, hol készül, milyenek a gyártási körülmények, hogyan folyik az összeszerelés. A megadott címen egy társasház garázsát találtam, ahol éppen egyetlen ügyes műszerész dolgozott. A látvány nem volt egyértelműen meggyőző, de a készülék konstrukciója, az alkalmazott építőkockák, a software nagyon komoly profizmusra utaltak. Éreztem, hogy ezzel a készülékkel nem vallunk majd szégyent az összehasonlításban a nemzetközi piacokon” – idézi fel Bárány Béla a kezdeteket. Így aztán belevágtak. Az üzletember idegen nyelveket jól beszélő lányaival igen hamar saját vállalkozást indított, amely rövidesen az egyik legstabilabb Meditech partnercéggé nőtte ki magát.

A rendszerváltás után kibontakozó külgazdaság számos országban és kontinensen megnyitotta a piacokat a magyar termékek számára. Nemcsak Európában, hanem Ázsiában és Dél-Amerikában is komoly kereslet mutatkozott a kiváló magyar minőségű ABPM-ekre. 

A ’90-es évek közepén induló Lambex Kft. számára a szakmai kiállítások remek terepet szolgáltattak, hogy az orvostársadalommal megismertessék a Meditech ambuláns vérnyomásmérőit. „Rendszeresen részt vettünk a Medicán és az ESC (European Society of Cardiology, vagyis az Európai Kardiológiai Társaság) rendezvényein, valamint a nyelvileg hozzánk legközelebb álló Oroszországba és a szovjet utódállamokba is gyakran utaztunk üzleti találkozókra” – emlékszik vissza Bárány Béla. A legnagyobb kihívást akkoriban a vevőkör edukációja jelentette: esetenként még a szakmai kiállítások résztvevőinek is el kellett magyarázni, hogy pontosan mi is az az ambuláns vérnyomásmérő készülék. A Meditech portfóliójának folyamatos bővülése a Lambex számára is egyre több lehetőséggel kecsegtetett: az ABPM-03, majd pedig az 1999-ben bemutatott CardioTens (ambuláns vérnyomásmérő + esemény Holter) szintén pozitív visszhangra talált. „Egy brazil kiállításon egy kutatóorvos majd kiugrott a bőréből örömében, amikor megmutattuk neki a kombinált készüléket, ő ugyanis korábban, jobb híján, egy ABPM és egy Holter EKG összekötözésével végezte a kutatásait” – meséli Bárány. Az új készülékek megjelenése olyannyira fokozta a nemzetközi igényt, hogy a családi vállalkozás nem is minden esetben győzte azt kapacitással. Így aztán a relációk kezelésének zömét a Meditech folyamatosan bővülő kereskedelmi csapata vette át.

Újabb fontos mérföldkövet jelentett az értékesítésben a card(X)plore 2004-es megjelenése: „Az akkoriban már megszilárdulni látszó vásárlói kör nagyon várta a kombinált, ABPM-ként és teljes feltárású EKG-ként egyszerre is üzemelni képes card(X)plore-t. A szakemberek, az üzemeltető technikusi és mérnöki területről érkező véleményvezérek által legkedveltebb műszer egyébként azóta is egyértelműen ez a kombinált Holter.” A Lambex és a Meditech együttműködését – és a rendelések darabszámának stabil növekedését – a 2007-ben piacra kerülő ABPM-05 tovább erősítette. Az említett évben a Lambex lett az év disztribútora. (Akkoriba évente jutalmaztuk a legjobban teljesítő partnerünket).

A Lambex a Meditech oroszországi disztribútora. Bárány Béla lassan harminc éve szavaz bizalmat a Meditech készülékeknek. A megbízhatóságra mindig építhet.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a hosszútávú siker titka, az ügyvezető álláspontja egyértelmű: „Az évek során számos felhasználóval kerültünk kapcsolatba, és mindannyian arról számoltak be, hogy a Meditech készülékek megbízhatók és pontosak. Ez volt a legfőbb erény, amelyre a versenytárgyalások során is mindig építhettünk”. 

Egy emberöltő telt el a közös munka kezdete óta, a disztribútor lelkesedése mégsem csökkent. Mi az, ami ennyi idő után is munkára sarkallja a Lambexet, amely immáron kizárólag az orosz piac felelőse? A nehézségek. „Az orosz piaci helyzet kihívásokkal teli. Nagy a belső verseny, sok a kül- és belföldi gyártó, ráadásul a piaci helyzet alakulására a politikai viszonyok is hatással vannak” – mondja Bárány Béla. Ahelyett, hogy ez elrettentené a kereskedőket, mindig a következő lépésen gondolkodnak. Jelen esetben ez a legújabb ABPM bevezetése: „Ildikó lányommal most készítjük elő az ABPM-06 oroszországi regisztrációját. Mivel új irányt vesz a magánkórházak létesülése (konkrétan a kórház saját hatáskörön belül dönthet az erőforrások elosztásáról), abban bízunk, hogy ez a megváltozó erőtér kedvezhet nekünk, pláne, ha figyelembe vesszük, milyen kiterjedt kapcsolati tőkével rendelkezünk Oroszországban. A cél nem lehet a forgalom stagnálása, minden erőnkkel a további bővülésen kell dolgoznunk!”

A Meditech pedig igyekszik ehhez minden segítséget megadni!