Now loading.
Please wait.

Alacsony variabilitás – magas vérnyomás? Új ABPM-05 tanulmány – Journal of Hypertension

A fenti témát körül járó kutatás a Journal of Hypertension hasábjain látott napvilágot, és egészen pontosan azt vizsgálja, hogy van-e bármi összefüggés a vérnyomás-variabilitás és a nyomás-túlterhelés között.

A téma alapos kivizsgálásához a Meditech ABPM-05-ös készülékét választotta a marosvásárhelyi egyetem.

 

Vérnyomás-variabilitás – minél nagyobb annál rosszabb?

Tekintve, hogy egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatásosságának megállapítása esetén a variabilitás fontos tényező, a romániai  Clinical Hospital Tirgu Mures kutatói is komoly hangsúlyt fektettek erre az értékre vizsgálódásaik során. A tanulmány elkészítéséhez ugyanis nyolcvan, korábban eredménytelen gyógyszeres kúrának alávetett hipertóniás beteg kezelését igyekeztek beállítani.

 

A vérnyomás-variabilitás, mint kardiovaszkuláris rizikófaktor?

A kutatás célja annak felderítése volt, hogy vajon normális mértékű vérnyomás-variabilitás (amit a valós variabilitás átlagával határoznak meg) is lehet-e kardiovaszkuláris rizikó-faktor. A vérnyomás-variabilitások középértéknek meghatározása után a kutatásban résztvevő alanyokat a kutatók két, nevezetesen alacsony és magas variabilitású csoportra osztották fel. Ezután a csoporttagok vérnyomásértékeit hasonlították össze, hogy megállapítsák, az említett értékek bármilyen összefüggésben állnak-e a nyomástúlterheléssel (utóbbi azt a periódust jelöli, amelyben a teljes időhöz és variabilitáshoz képest magas vérnyomásértékeket produkál a vizsgált személy).

 

Az alacsony variabilitás, valamint a magas vérnyomás és a nyomástúlterhelés kéz a kézben járnak

Az alacsony variabilitású csoport tagjainak esetében jellemzően magasabb vérnyomást és nagyobb nyomás-túlterhelést mértek a kutatók. Azt tehát egyértelműen megállapították, hogy egy gyógyszeres kezelés valós hatásának felméréséhez a vérnyomás-variabilitás, a vérnyomás és a nyomás-túlterhelés értékeit együttesen kell kiértékelnie a kezelőorvosnak.

Forrás: A. Magdás; A. Varga; C. Podoleanu; A. Tusa; A. Incze; G. Csiki: AMBULATORY BLOOD PRESSURE VARIABILITY- THE HIGHER THE WORST? Journal of Hypertension. 36():e268, JUN 2018

 

A Meditech

A Meditech a szív- és érrendszeri egészség fenntartását segítő 24 órás vérnyomásmérő és EKG készülékeket gyárt, fejleszt és értékesít 1990 óta.