Now loading.
Please wait.

Hazai áttörés a várandós nőket fenyegető magas vérnyomás kutatásában

Magyar vezetéssel, összesen hat ország kutatóinak sikerült rendkívül fontos eredményt elérnie a terhességi toxémia (praeeclampsia) kialakulásában szerepet játszó korai molekuláris útvonalak és szabályozási hálózatok feltérképezésében.

Az áttörés megnyitja az utat a korai diagnosztikus eljárások fejlődése előtt is – adta hírül az MTA honlapja.

 

A terhességi toxémia (praeeclampsia) veszélyei

A magas vérnyomás világméretű egészségügyi probléma, amely közel egymilliárd embert érint a földön, éppen ezért fontos hangsúlyozni az ambuláns vérnyomásmérés szükségességét. Amennyiben pedig a probléma várandós nőknél jelentkezik, úgy még inkább nélkülözhetetlen a gyors diagnózis, hiszen rendkívül veszélyeztetett csoportról van szó. Az anya és/vagy a magzat életét is veszélyeztető, fehérjeürítéssel járó magas vérnyomás (terhességi toxémia vagy praeeslapmsia) a várandós nők 5-8%-nál alakul ki. A betegség a várandósság 20. hete után jelentkezik, és több súlyos szövődménye is lehet, amelyek közül az egyik legveszélyesebb az akár agyvérzést és lepényleválást is okozó eclampsia. A terhességi toxémia kutatásának társadalmi fontosságát jól mutatja, hogy a betegség évente 76 ezer anya és 500 ezer gyermek haláláért felelős. Éppen ezért a kutatókat régóta foglalkoztatja a korai diagnózis lehetőségének megteremtése. Az áttörés azonban váratott magára, mígnem Than Nándor Gábornak, az MTA TTK Reprodukció Rendszerbiológiája Kutatócsoport tudományos főmunkatársának, valamint az általa vezetett kutatócsoportnak sikerült jelentős eredményeket elérnie.

 

Korábban nem tudták tetten érni

A paraeeclampsia, még a betegség klinikai tüneteinek kialakulása előtt a méhlepény útvonalainak aktiválódásával jár együtt, ez tehát korai kórmeghatározás lehetőségének reményével kecsegtette a kutatókát, ám mivel eleddig nem sikerült feltérképezni az említett útvonalakat részletesen, így a korai diagnózisra sem nyílt kilátás. Than Nándor Gábor 2014-ben alapított Reprodukció Rendszerbiológiája Kutatócsoportja ezeket a praeeclampsia kialakulásának korai szakaszában aktivizálódó útvonalakat és szabályozási hálókat azonosította rendszer-biológiai módszerekkel. A kutatók nem pusztán
a méhlepény jellegzetes génhálózati változásait írták le, hanem in vitro funkcionális kísérletekkel a kórfolyamatok kialakulását is modellezték. Az MTA beszámolója nyomán a következőkben foglalhatjuk össze a kutatásból készült tanulmány legfontosabb megállapításait:

  • a méhlepény kórfolyamatai már nagyon korán, az első trimeszterben kezdődnek
  • preklinikai kórfolyamatok kialakulásában kulcsszerepük van a méhlepény fejlődési zavarainak, valamint az anyai keringésben a kora terhességben már fennálló szisztémás gyulladásnak is
  • az anya és a magzat érintettsége a praeeclampsia méhlepényi kórfolyamataiban független egymástól

A tanulmány (amely itt érhető el) megnyitja az utat a terápiás eljárások fejlődése előtt, a belőle keletkezett szabadalmak pedig a korai kórmeghatározási eljárások innovációját jelenthetik.

 

A Meditech-ről

A fenti kutatás is kiválóan szemlélteti, milyen szerteágazó következményei lehetnek a magas vérnyomásnak, különösen, ha valamilyen szempontból veszélyeztetett páciens esetében jelentkezik a betegség. A magyar tulajdonú Meditech Kft. 1990 óta fejleszt, gyárt és értékesít vérnyomásmérő és EKG készülékeket, hogy a legjobb minőséget biztosítsa a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséhez.