Now loading.
Please wait.

Maradjon képben hét napon át!

Kövessen nyomon minden ütést, akár az LCD képernyőn is

Hosszúnak tűnik a 7 napos EKG-felvételezés? Valóban az is, de nem feltétlenül kényelmetlen.

Holter EKG-t gyártó cégként gyakran szembesülünk a kérdéssel: miért is van szükség hét napon át tartó felvételezésre? Nem kényelmetlen ez a páciensnek? Orvosi szempontból miért indokolt ilyen hosszan a páciensen hagyni egy Holter EKG-t?

A Holter-felvételezés technológiája abba az irányba fejlődött, hogy az egészségügyi dolgozók munkáját a nyugalmi EKG-k felvételezésének minőségével támogassuk. Így számos gyártó kínál 12 csatornás Holtert. Nem pusztán a csatornák száma, hanem a vizsgálat hossza is fontos faktor lehet. A Meditech CardiUP!12 valamint a CardiUP!3 készülékek éppen ezért felvételeznek akár hét napon át, hogy egyetlen ütésről se maradjunk le.

Miért szükséges az EKG-felvételezés?

 1. Szívfrekvencia problémák
  A szívműködés frekvenciájának problémáinak kifejezésére alkalmas a pulzusszám, amely a percenkénti szívverés számát jelöli. A következő típusú rendellenességekről beszélhetünk a szívverés frekvenciáját illetően:
  • Bradycardia: a szívfrekvencia túl alacsony
  • Tachycardia: a szívfrekvencia túl magas
  • Kamrai fibrilláció: a szív nem képes megfelelően pumpálni.
 2. Egymást követő szívciklusok szabálytalansága
  Az egymást követő szívciklusok hosszának szabálytalansága idő előtti ütések (korai kontrakciók) megjelenését okozhatja.
 3. A vér pumpálásának terjedése akadályozott (szöveti károsodás)
  A szívizom vérellátása elégtelen lehet, azaz ischeamiás állapot állhat elő, ami a szív oxigén-ellátottságának zavarához vezethet – ezt gyakran a koszorúerek szűkülete, relatíve elégtelen keresztmetszete okozza.
 4. A szív képtelen összehúzódni (szöveti halál)
  A szív a szívizom károsodása miatt nem képes a hatékony összehúzódásra, ennek bizonyos mennyiségű szívizom-szövet (korábbi) elhalása lehet az oka (szívinfarktus).

 

Miért van szükség hét napon át tartó felvételezésre?

Bizonyos tünetek (például erős szívdobogás) jellemzően nem mindennapos jelenségek, mégis érdemes lehet őket górcső alá venni. Bizonyos ritmuszavarokat, mint például a pitvarfibrillációt nem könnyű lefülelni, jóllehet aktív szerepet játszhatnak a szív-és érrendszeri katasztrófákban. A teljes feltárású Holter a legalkalmasabb eszköz a szívműködés abnormalitásainak kiszűrésére. Minél több adat áll rendelkezésünkre, annál átfogóbb képet kaphatunk a vizsgálat végén.

 

Hogyan tehető a hét napos vizsgálat kényelmesebbé a betegek számára?

A tájékoztatás sokat segíthet

Minél többet tudnak a páciensek arról, mi fog velük történni a vizsgálat során, hogyan fog zajlani a felvételezés, annál nyugodtabbak maradnak a vizsgálat során, és annál kényelmesebben érezhetik magukat a kialakult új helyzetben.

Fontos a megfelelő öltözet

Vékony ing viselése ajánlott a páciens számára a vizsgálat ideje alatt. Megkönnyíti a készülék felhelyezését, illetve könnyű átcserélni, és a páciens nem akad bele a drótokba.

Kisméretű, megbízható készülék javallott

A Meditech CardiUP!12/3 készülékei tökéletes eszközei lehetnek egy hét napos felvételezésnek, mivel kisméretűek, így nem zavarják a páciens alvását. Ráadásul megbízható készülékekről beszélünk, így elkerülhető, hogy valamilyen készülékprobléma miatt meg kelljen ismételni a vizsgálatot.