Now loading.
Please wait.

Meditech Holter akcióban

Nemrég NATO-katonák majdnem élesben is megtapasztalhatták, hogyan működik egy Meditech Holter.

Az apropót egy katonai célokra is használható mesterséges váz, az úgynevezett Exoskeleton tesztelése adta.

 

A technológiáról

Mint oly sok mindenben, az állatvilág bizonyos fajtái már ebben is megelőztek minket. A természetben nem pusztán belső tartószerkezet létezik (mint amilyen az emberi csontváz példának okáért). Számos állatfaj külső vázat is kaphat védelmül, de a kettő egyszerre is megtalálható (gondoljunk például a teknősbékára). Nos ennek az állati technológiának már mesterséges változata is létezik. Az angolszász országokban nemes egyszerűséggel exoskeletonnak (kitinpáncél) nevezett technológia egyre nagyobb teret hódít világszerte.

 

 

Abban sincs semmi meglepő, hogy az ötlet igen élénk érdeklődést váltott ki a katonai eszközök piacán. Az exoskeleton egyrészt képes a fizikai teljesítőképesség határait emberfeletti tartományba tolni (viselője persze nem lesz egyből szuperhős a Bosszúállók következő részében, de képzeljük el példának okáért, hogy egy teljes napig futhat anélkül, hogy elfáradna...); másrészt a sérülések gyógyulási idejét is felgyorsítja. Végül, de nem utolsó sorban a stresszérzetet is csökkenti, így teremtve meg a hosszabb és biztonságosabb munkavégzés lehetőségét többek között a tűzszerészek számára is... A fenti tulajdonságokra épített a NATO, amikor az idén megrendezett Battlefield Workshop (szabad fordításban Harcmező Kiállítás) során másodjára tesztelték az Exoskeletont. Az eszköz által kifejtett, a külső váz viselőjének mentális állapotára gyakorolt hatását pedig egy Meditech apneABP kardiovaszkuláris készülékkel vizsgálták.

 

 

A Meditechről

A magyar tulajdonú cég közel harminc éve dolgozik a szív-és érrendszeri egészség fenntartásáért 24 órás vérnyomásmérők valamint EKG Holterek gyártásával, fejlesztésével és értékesítésével. A készülékek egész napos, automatikus vérnyomás és/vagy EKG adatokat szolgáltatnak. A lehető legtöbb mérés elvégézse pedig ajtó a magasabb szintű kardiovaszkuláris kockázatértékeléshez, végső soron átfogóbb analízishez vezet.

A készülékek pontosságát és szükségességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a NATO is bevetésre, de minimum Exoskeleton-tesztelésre alkalmasnak nyilvánította őket a 2018-as brüsszeli Battlefield Expo-n.